Datawarehouse zorgt voor waardevolle inzichten

Een datawarehouse is een databeheersysteem. In dit systeem komt data uit verschillende systemen samen. Data van een organisatie moet veilig worden opgeslagen. Ook moet de data direct beschikbaar zijn als je deze nodig hebt. Hiervoor bestaan databases. Operationele systemen zoals HRM software, CRM software en ERP software maken gebruik van hun eigen databases. Wanneer er bijvoorbeeld conclusies moeten worden getrokken tussen verschillende bedrijfsprocessen dan is het niet mogelijk om gebruik te maken van verschillende databases. Het is wel mogelijk om de data bij elkaar te voegen in het datewarehouse.

Waarom zou je een datewarehouse toepassen?

Ten eerste zorgt het opzetten van een datawarehouse voor een snelle reactie. De systemen zijn ontworpen om in een snel tempo kleine data-uitwisselingen uit te voeren. Een datewarehouse is goed gericht wanneer er bedrijfsdata geanalyseerd moet worden en daarbij vele data verzameld moet worden. Ten tweede is het handig voor klanten en aanbieders om alle data in een centrale database stoppen om een goed overzicht te krijgen van alle bedrijfsprocessen. Ten derde is het ook voor medewerkers handig want via een datawarehouse kunnen ze beter de betekenis van de data begrijpen en zo kunnen ze tot snelle tot inzichten komen. Daarbij kunnen ze ook makkelijk rapportages maken en laten aanpassen wat ook kan leiden tot unieke inzichten. Een datawarehouse bewaart alle historische data wat belangrijk kan zijn in een analyse voor een betrouwbaar beeld. De datakwaliteit wordt verbeterd met een datawarehouse doordat hij fouten automatisch herkent en verbetert. In vergelijking met operationele systemen vinden daar geen automatische controles plaats.  Een datawarehouse kan ingewikkelde en veel data snel analyseren zonder dat er druk ligt op onderliggende databases. Door medewerkers te coachen kunnen ook niet IT-experts op een hoger niveau analyses uitvoeren met een datawarehouse. Op deze manier hoef je niet telkens terug te vallen op de IT-experts.

Mogelijke nadelen

Het opzetten van een datawarehouse vereist speciale kennis en kost veel tijd. Het is een flinke klus om alle data samen te zoeken, te verwerken en beschikbaar te maken. Het is belangrijk om te beginnen met de data die de hoogste waarde heeft. Leg ook uit aan andere bedrijfsafdelingen wat een datawarehouse is en waarom het nut heeft om misverstanden te voorkomen. Begin met een kleine waarde. Door in kleine stapjes steeds uit te breiden wordt de draagvlak van de medewerkers ook groter.