Het belang van goed magazijnbeheer

Goed magazijnbeheer is van cruciaal belang voor een bedrijf. Zonder ijzersterk magazijnbeheer kan een bedrijf niet optimaal functioneren. Er zijn veel partijen die te maken hebben met problemen in het magazijn, zoals onjuiste voorraden, slechte organisatie en hoge kosten. Dit kan allemaal vermeden worden met goed magazijnbeheer. Maar wat is magazijnbeheer en hoe maak je dit beter?

Altijd voldoende voorraad met goed magazijnbeheer

Sterk magazijnbeheer zorgt ervoor dat er altijd voldoende voorraad aanwezig is. Dit is belangrijk omdat een bedrijf anders geld verliest door te weinig producten te hebben. Ook moet er rekening gehouden worden met de hoeveelheid producten die verkocht worden. Als er te veel producten in voorraad zijn, gaat dit ten koste van de winst. Het is daarom belangrijk om de voorraad goed bij te houden en op tijd aan te vullen.

Niemand wil een klant nee moeten verkopen. Dit gebeurt echter wel wanneer er geen voorraad meer is van een bepaald product. Daarom is slimme software die voorspelt wanneer je een product moet bijbestellen zo belangrijk. Kijk voor software die onder andere deze voorraadvoorspellingen kan maken bijvoorbeeld eens op www.montawms.com.

Een goede organisatie is het halve werk

Een ander belangrijk aspect van goed magazijnbeheer is de organisatie. Een goede organisatie is nodig om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Er moet een logische indeling zijn waarbij alles makkelijk te vinden is. Ook moet alles netjes opgeruimd worden, zodat er geen rommel ontstaat. Een slechte organisatie leidt tot problemen en fouten, die weer geld kosten. Denk aan inefficiënte looproutes, te weinig goedlopende producten op voorraad of een magazijn die zonder barcodes werkt. Implementeer daarom slimme software om je te helpen ontdekken waar de knelpunten zitten en hoe je problemen kunt oplossen.

De ware kostprijs ontdekken

Het laatste belangrijke aspect van een goed magazijnbeheer is de kostprijs. De kostprijs wordt mede bepaald door hoeveel geld een bedrijf kwijt is aan het runnen van het magazijn. Er moet dus rekening gehouden worden met de kostprijs van alle materialen en diensten die nodig zijn om het magazijn draaiende te houden. De kostprijs moet zo laag mogelijk zijn, zodat er meer winst gemaakt kan worden.

Waar het echter soms misgaat is bij het berekenen van de ware kostprijs. Men neemt vaak de inkoopprijs, huur- en loonkosten mee in de berekening. Dan blijven echter de tijd die het kost om een item te picken voor een orderpicker en de tijd die het duurt om een product bij te bestellen buiten beschouwing. Deze factoren zijn echter erg belangrijk bij het bepalen of je een bepaald product bijbesteld of niet.

Magazijnbeheer voor jouw onderneming

Een goed georganiseerd magazijn is dus van groot belang voor elke onderneming. Het voorkomt problemen met de voorraad, organisatie en kostprijs. Een bedrijf kan hierdoor beter functioneren en meer winst maken.