Kerst pakket – elk jaar bedankt met pret

Niet alleen je personeel maar ook je zakelijke relaties en klanten kun je goed inpalmen met de kerstgedachte – in de vorm van een te overhandigen kerst pakket, dan. Iedereen vindt een doos met exclusief lekkers de moeite waard om te openen. Geef je een cadeau, dan geef je ook meer dan lekker eten en drinken. Want terwijl je het cadeau overhandigt, komt er ook een fijn gevoel mee. De ontvanger van het pakket voelt dat hij of zij ertoe doet, dat er waardering is. En dat onbetaalbare stukje helpt met klantenbinding en met een loyaal personeelsbestand. De echte ondernemer zit natuurlijk wel aan de calculator. Het is fijn dat de zaak in goed daglicht komt te staan met die jaarlijkse uitdeling, maar het kost wel. Zijn die kosten ergens nog te drukken?

 

De fiscus mag best meebetalen aan het kerst pakket

We blijven even op de zaak en richten ons op het kerst pakket voor het personeel. Als je zulke pakketten uitdeelt aan je medewerkers, dien je wel rekening te houden met de zogenaamde werkkostenregeling, in het kort de WKR. Ook de omzetbelasting dient te worden meegenomen. De WKR geeft aan dat een kerst pakket aan dezelfde regels dient te voldoen als giften die je je werknemers geeft. Voor jou als ondernemer is een pakket goedkoper als deze valt binnen de ‘vrije ruimte’, dus dat deel waarover geen loonbelasting verschuldigd is. Je accountant kent de details. Doe je rustig aan met jaarlijkse giften aan je werknemers en blijf je binnen de 227 euro per persoon en dat dan inclusief het kerstpakket? Als dat zo is, kun je namelijk de btw van kerstpakketten aftrekken.

 

Personeel geef je loon maar bedank je ook

Het mag dan een gift zijn maar er zijn genoeg ondernemers die weten dat het een plicht is: een kerstpakket uitreiken. Want dat is dan opgenomen in de cao van je branche, in het personeelsreglement of in het arbeidscontract zelf. Maar ook al heb je die verplichting niet, dan is het nog steeds niet verkeerd om kerstpakketten uit te delen aan het eind van het jaar. Veel mensen rekenen er namelijk op. En je wilt je goede werkgeverschap niet onder druk zetten. Daarbij blijft een tevreden werknemer langer loyaal aan de onderneming. Eenmaal met moeite opgeleide krachten verlies je dus minder snel met een gift zo nu en dan.

 

Het kerst pakket uit handen geven

Meestal wordt er iemand aangewezen om een veelbelovend kerstcadeau te regelen. Zo iemand heeft dan al snel aansluiting bij een kerstpakkettenbedrijf. Dit is de kortste weg om mooie kerstpakketten naar je bedrijf te laten komen. Het aardige is dat er bij die kerstbedrijven nogal wat specialisten rondlopen die heel creatief pakketten kunnen samenstellen. Rode draad blijft wel dat je een pakket met eet- en drinkbare artikelen vult met dan als toevoeging spulletjes uit de non-food sector. Wat dat voedsel betreft: tegenwoordig moet je wel rekening houden met vegetariërs en veganisten, met mensen die geen alcohol drinken en mensen die al beginnen te hoesten als ze een sigaret op tien meter afstand ruiken. Een doos goede Cubaanse sigaren in een pakket kon wellicht in de jaren zestig, maar is nu niet meer slim. 

Pak ook de verpakking aan

En vergeet de details niet. De verpakking is het communicatiemiddel van je onderneming. Maak dan ook een leuke feestverpakking rond je kerst pakket met bijvoorbeeld je logo in grappige en hogere kerstsferen.  Bekijk ook eens de kerstgeschenken.