Machine to machine: wat is het precies?

Het Internet of Things heeft de laatste jaren veel dingen mogelijk gemaakt en het wordt ook in steeds meer sectoren gebruikt. Machine to machine is een term die nu steeds vaker wordt gebruikt om te beschrijven hoe machines met elkaar kunnen communiceren. Dit is niet alleen het geval voor machines, maar natuurlijk ook voor andere apparaten. In huishoudens wordt dit steeds vaker gebruikt, maar natuurlijk ook bij bedrijven. In de logistiek, de productie en in de gezondheidszorg is het normaal om deze vorm van communicatie te gebruiken.

 

Het is dus een concept dat gebaseerd is op het idee dat machines kunnen communiceren via een netwerk, zonder dat er sprake is van menselijke tussenkomst. Er hoeven dus geen personen betrokken te worden bij de communicatie tussen machines. Machine to machine communicatie is dus heel erg handig als je verschillende processen in jouw onderneming wilt automatiseren. Hierdoor kunnen processen een stuk soepeler lopen en is er ook minder sprake van fouten. Machines maken over het algemeen namelijk veel minder fouten en dat is een groot voordeel. Wil je er meer over te weten komen? In dit artikel vertellen we er meer over, zodat je er alles over te weten komt.

Monitoren van resultaten

Machine to machine wordt veel toegepast en dat voor verschillende toepassingen. Zo wordt het vaak gebruikt voor het monitoren van apparaten en machines. Dit wordt gedaan zodat de resultaten en prestaties gecontroleerd kunnen worden. Door sensoren en andere apparatuur aan te sluiten op het netwerk, kunnen bedrijven altijd gegevens ontvangen over de machines. Dit kan helpen bij het voorspellen van eventuele problemen en die problemen kunnen alvast opgelost worden. Op die manier is er geen storing in het proces en zijn er geen problemen voor het bedrijf. 

Energie besparen in huis

Machine to machine communicatie wordt ook veel gebruikt in slimme woningen. Energie besparen is bijvoorbeeld heel erg belangrijk geworden voor veel huishoudens. Machine to machine kan hierbij helpen door het gebruik van slimme meters. Deze meters communiceren met het netwerk om informatie over het energieverbruik van een huishouden te verstrekken. Je ziet op die manier altijd hoeveel energie je verbruikt en kan dit ook verlagen. Dit kan zeker helpen bij het optimaliseren van het energieverbruik en uiteindelijk ook de energiekosten.

Logistieke processen verbeteren met machine to machine

Machine to machine kan dus voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Veel bedrijven kunnen er baat bij hebben om dit te gebruiken. Vooral in de logistieke sector kunnen bedrijven veel aan dit hebben. Logistieke processen zijn namelijk erg traag en kunnen veel tijd in beslag nemen. Dit concept wordt daarom veel toegepast om de logistieke processen te optimaliseren. Het bedrijf krijgt door het concept altijd real-time gegevens binnen over wat er allemaal gebeurt. Deze gegevens kunnen dus worden gebruikt voor het optimaliseren van verschillende processen. Het zorgt ervoor dat de levering geoptimaliseerd wordt en ook vermindert het eventuele vertragingen en andere problemen. Op die manier kan het bedrijf een stuk efficiënter werken en ook meer winst maken.